SharePoint
A- A A+
NCID > News & Events > News > Usaha tangani isu kekebalan pesakit terhadap antibiotik

Usaha tangani isu kekebalan pesakit terhadap antibiotik

Usaha tangani isu kekebalan pesakit terhadap antibiotik

Minggu Kesedaran Antimikrob Sedunia Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berlangsung dari 18 hingga 24 November setiap tahun untuk meningkatkan kesedaran global terhadap isu kerintangan antibiotik. Tahun ini, kerintangan antimikrob (AMR) WHO sebagai salah satu daripada 10 isu kesihatan global terpenting yang perlu ditangani oleh semua pihak yang berkepentingan daripada pelbagai lapisan seperti penggubal dasar, pentadbir dan anggota kesihatan di fasiliti kesihatan awam dan swasta serta masyarakat umum.Apabila AMR berkembang, jangkitan bakteria boleh menjadi tidak boleh dirawat, dan kadang-kadang membawa maut. BERITA HARIAN mendapatkan pakar antimikrob daripada Pusat Penyakit Berjangkit Kebangsaan (NCID) untuk menjelaskan bagaimana kita boleh melindungi diri daripada AMR.


1. Apakah kerintangan antimikrob (Antimicrobial Resistance – AMR)?
Kerintangan antimikrob (AMR) berlaku secara semula jadi apabila mikroorganisma seperti virus, bakteria, parasit dan kulat berubah dari masa ke masa dan tidak lagi bertindak balas terhadap agen antimikrob (contohnya, antivirus dan antibiotik, antiparasit dan antikulat) yang digunakan untuk merawatnya.

Akibatnya, antimikrob tidak lagi berkesan, lantas menjadikan jangkitan lebih sukar dirawat dan meningkatkan risiko penyebaran penyakit.

Antibiotik adalah agen antimikrob yang paling biasa yang mungkin anda temui. Ia hanya bertindak melawan bakteria dengan menghentikan pertumbuhannya atau membunuhnya.

Penyalahgunaan dan penggunaan berlebihan antibiotik telah mempercepat kemunculan dan penyebaran patogen kerintangan antimikrob di seluruh dunia.


2. Mengapakah ia menjadi kebimbangan kesihatan awam yang serius dan bagaimana ia boleh memberi kesan kepada anda?
Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengisytiharkan AMR sebagai salah satu daripada 10 ancaman kesihatan awam global yang dihadapi oleh manusia.

Dianggarkan, jika tiada yang dapat dilakukan, AMR boleh menyebabkan sehingga 10 juta kematian di seluruh dunia setiap tahun menjelang 2050.

Dan baru-baru ini, pada 2022, dalam penerbitan dalam jurnal perubatan terkemuka, The Lancet, menganggarkan bahawa 4.95 juta kematian di seluruh dunia dikaitkan dengan bakteria AMR pada 2019.

Kadar AMR juga mengatasi pembangunan antibiotik baru dan ini boleh mengakibatkan jangkitan biasa menjadi sukar dirawat atau bahkan tidak boleh dirawat, yang menyebabkan tempoh rawatan yang lebih panjang, penginapan di hospital yang lebih lama, kos perubatan yang lebih tinggi, penyakit yang teruk dan kematian.


3. Apakah salah tanggapan tentang AMR?
Terdapat beberapa salah tanggapan tentang AMR dan ini seterusnya boleh mengekalkan kadar AMR yang telah meningkat.

Sehubungan itu, amat penting menangani salah tanggapan umum yang berkaitan dengan AMR supaya dengan pemahaman yang betul mengenainya, kita semua boleh memainkan peranan dalam menangani masalah kesihatan dengan berkesan.

 • Tidak betul mengatakan bahawa:
  – “Manusia boleh menjadi rintangan terhadap antibiotik.”
  – “Kerintangan antibiotik berlaku apabila badan anda menjadi kebal terhadap antibiotik dan ia tidak lagi berfungsi dengan baik.”

Kira-kira tiga perempat daripada orang yang dikaji mempunyai kepercayaan yang salah bahawa manusia boleh menjadi kebal terhadap antibiotik.

Sebenarnya, ia adalah bakteria yang menjadi kebal terhadap antibiotik dan ini dikenali sebagai kerintangan antibiotik.

Manusia atau haiwan tidak menjadi kebal terhadap antibiotik.

Penyebab utama AMR adalah penggunaan berlebihan dan penyalahgunaan antibiotik, yang menyebabkan antibiotik tidak lagi berkesan dalam merawat jangkitan bakteria.

 • Tidak betul mengatakan bahawa:
  – “Kerintangan antibiotik hanya menjadi masalah bagi orang yang mengambil antibiotik secara teratur.”
  – “Bakteria kebal tidak boleh merebak daripada orang kepada orang.”
  – “Jangkitan oleh bakteria kebal antibiotik boleh disembuhkan dengan mudah.”

Bakteria kebal dadah boleh merebak daripada orang kepada orang. Kerintangana antibiotik boleh menjejas sesiapa sahaja pada bila-bila masa.

Jangkitan yang disebabkan oleh bakteria kebal antibiotik lebih sukar dirawat sebagai antibiotik standard mungkin tidak berfungsi.

Sebaliknya, antibiotik alternatif ataupun ‘antibiotik barisan terakhir’ mungkin perlu digunakan.

Hal ini cenderung mempunyai lebih banyak sisi kesan, lebih mahal dan cenderung kurang berkesan.

Kekebalan jangkitan seperti itu berpotensi mengakibatkan penginapan di hospital lebih lama, penyakit yang teruk dan juga kematian.

 • Tidak betul mengatakan bahawa:
  – “Antibiotik boleh merawat jangkitan virus.”
  – “Antibiotik adalah sama dengan agen antiradang.”

Satu daripada tiga orang didapati salah dengan mempercayai bahawa antibiotik boleh merawat jangkitan virus.

Malah, antibiotik hanya berkesan terhadap jangkitan yang disebabkan oleh bakteria dan bukan virus. Antibiotik tidak berkesan dalam merawat jangkitan virus, termasuk COVID-19.

Contoh jangkitan kuman ialah meningitis, batuk kering, radang paru-paru, dan jangkitan saluran kencing (UTI), dan contoh jangkitan virus ialah selesema, influenza, campak, HIV (Human Immunodeficiency Virus) dan COVID-19.

Untuk COVID-19, terdapat ubat antivirus khusus yang mungkin ditetapkan oleh doktor jika dinilai perlu.

Antibiotik tidak sama dengan agen antiradang. Antibiotik melengkapkan sistem imun untuk melawan jangkitan kuman dengan menyekat proses penting dalam bakteria, dengan itu membunuhnya atau menghentikannya daripada bertambah.


4. Apakah pendekatan One Health terhadap AMR dan apakah yang dilakukan oleh Singapura bagi memerangi AMR?
Mikrob yang kebal terdapat pada manusia, haiwan, makanan dan alam sekitar, dan ia boleh merebak daripada satu kepada yang lain.

Untuk menangani AMR global yang kompleks pelbagai sektor bekerjasama melalui pendekatan One Health.

Pendekatan ini bertujuan memastikan kedua-dua ketersediaan dan penggunaan antimikrob yang berkesan secara berhemat melalui reka bentuk, pelaksanaan dan pemantauan program, serta menggubal dasar dan menjalankan penyelidikan dalam AMR.

Agensi One Health Singapura, termasuk Kementerian Kesihatan, Agensi Sekitaran Kebangsaan (NEA), Lembaga Taman Negara (NParks), agensi air negara PUB dan Agensi Makanan Singapura (SFA), menerima pakai pendekatan ini dan bekerjasama rapat dengan negara anggota Asean dan rakan kongsi global.

Bagi sisi setempat, Pelan Tindakan Strategik Kebangsaan (NSAP) mengenai AMR yang dilancarkan pada November 2017 menetapkan rangka kerja bagi tindak balas nasional kepada AMR dan Pejabat Penyelaras Kerintangan Antimikrob (AMRCO) ditubuhkan dalam Pusat Nasional bagi Penyakit Berjangkit (NCID) sebagai pusat penyelarasan nasional bagi menyelia pelaksanaan, pemantauan dan penilaian NSAP pada AMR.

Menangani AMR memerlukan pendekatan pelbagai serampang yang merangkumi pendidikan dan latihan, kegiatan pengawasan, penyelidikan, pencegahan dan kawalan jangkitan, dan pengoptimuman penggunaan antimikrob.


5. Apakah yang boleh anda lakukan tentang AMR?
Anda boleh memainkan peranan untuk memerangi AMR dengan:

 • Menjaga amalan kebersihan seperti mencuci tangan secara kerap menggunakan sabun dan duduk di rumah apabila berasa tidak sihat. Ini akan mencegah penyakit dan penyebaran kuman kepada orang yang anda sayangi.
 • Memastikan vaksinasi anda adalah yang kini bagi meningkatkan imuniti dan mencegah penyakit.
 • Mengikuti arahan yang diberikan oleh doktor anda bagi keadaan perubatan anda, termasuk tidak pernah berkongsi antibiotik atau menyimpannya untuk digunakan kemudian hari;
 • Menggunakan antibiotik dengan sewajarnya dengan menahan diri daripada meminta antibiotik daripada doktor anda, terutamanya apabila mengalami selesema biasa.

Sebaliknya, dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda tentang cara terbaik untuk menguruskan gejala yang anda alami.


Penulis Ketua Pejabat Penyelaras Kerintangan Antimikrob di Pusat Nasional bagi Penyakit Berjangkit (NCID)


Read the full article here.
Source: Berita Harian © SPH Media Limited. Permission required for reproduction.


Last Updated on